May 29, 2017 Last Updated 9:23 AM, May 24, 2017

Onderzoek Turkse en Marokkaanse Nederlanders richting TK2017

Gepubliceerd in Onderzoek
Lees 1141 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Voor de één staat deze gebeurtenis op de kalender met rood omcirkeld; de ander beseft pas vlak voor de verkiezingen dat hij de stembus mag opzoeken. Duidelijk is dat niet elke Nederlander even betrokken is met de landelijke politiek.

Een groep waar doorgaans geen hoge politieke betrokkenheid van wordt verondersteld, zijn etnische minderheden. Door het aanbod van een aantal nieuwe partijen ligt bij de komende verkiezingen een vergrootglas op hun stemgedrag. Daarbij gaat speciale aandacht uit naar het politieke gedrag van Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Maar wat weten we van die groep? Zijn zij überhaupt geïnteresseerd in de Nederlandse politiek? Waar maken zij zich zorgen om? Welke factoren spelen een rol bij hun partijkeuze? Waarin verschillen zij van elkaar?

Het is voor onderzoekers echter een uitdaging om gedegen onderzoek te doen onder migrantengroepen. Zij zijn in mindere mate bereid om aan onderzoek mee te doen, vanwege een lage interesse of laag vertrouwen, culturele verschillen of praktische redenen zoals een taalbarrière.

In opdracht van de NOS heeft Ipsos in samenwerking met het Opiniehuis, een gespecialiseerd bureau als het gaat om onderzoek onder etnische minderheden, een mixed mode onderzoek opgezet waarin eerdergenoemde vragen zijn voorgelegd. Het doel van dit onderzoek is in kaart te brengen wat er in deze groepen leeft en is dus geen politieke peiling met zetelaantallen.

Belangrijkste conclusie is dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders  van elkaar verschillen als het gaat om politiek gedrag. Turkse Nederlanders interesseren zich minder voor de Nederlandse politiek en dat zien we terug in hun zorgen en stemmotieven. Zo bekommeren Marokkaanse Nederlanders zich ook om thema’s als gezondheidszorg, criminaliteit en normen en waarden. Turkse Nederlanders lijken wat meer gericht op hun gemeenschap, in Nederland en in het buitenland. Marokkaanse Nederlanders voelen zich dan ook vaker Nederlander dan Turkse Nederlanders. Desalniettemin zijn godsdienstvrijheid, verdeeldheid in de samenleving en discriminatie van bevolkingsgroepen juist voor Marokkaanse Nederlanders belangrijke thema’s voor hun partijvoorkeur. Er is wat dat betreft bij Turkse Nederlanders meer diversiteit.

 

De resultaten van dit onderzoek worden in het rapport op visuele wijze gepresenteerd. 

Bron: Persbericht Ipsos Nederland, 8 maart 2017

Laatst aangepast op donderdag, 09 maart 2017 15:20