Feb 27, 2017 Last Updated 1:54 PM, Feb 22, 2017

INLEIDING

Sinds 2002 worden jaarlijks de landelijk erkende NIMA-MOA examens Sensorisch Onderzoeker A (en B) afgenomen onder auspiciën van de vakgroep Sensorisch Onderzoek van de MOA. Examenkandidaten bereiden zich zelfstandig voor op deze examens. Maar zonder steun van een docent of medecursist en zonder tests om te zien of je bij het studeren op de goede weg bent, is dat een pittige klus. Deze cursus is een steun in rug voor examenkandidaten bij hun voorbereiding op het examen Sensorisch Onderzoeker A dat, onafhankelijk van de cursus, in juni 2017 wordt afgenomen.

DOELGROEP

De cursus omvat de basiskennis voor een sensorisch onderzoeker op mbo-niveau. Hij is bestemd voor mensen die werkzaam zijn op het gebied van sensorisch onderzoek, daarvoor (meer) theoretische kennis willen opdoen en dat bekroond willen zien met het erkende NIMA-MOA diploma Sensorisch Onderzoeker A.

ORGANISATIE

De cursus wordt georganiseerd door de vakgroep Sensorisch onderzoek van de MOA en vindt plaats op 5, 19 april 2017, 10.00-16.30 uur bij de MOA in Amsterdam. Aansluitend zal er een terugkommiddag worden georganiseerd om de besproken stof nogmaals ter herhalen. De cursus start bij een minimale aanmelding van 6 personen.

Indien gewenst kan de cursus ook worden aangeboden in het bedrijf waar de cursisten werkzaam zijn.

INHOUD

De basis vormt het boek Proeven van succes, vijfde herziene druk, van Joep Brinkman waarvan zowel de leerstof als de opgaven worden besproken. De cursus bestaat uit het behandelen van een alle relevante hoofdstukken van het studieboek Proeven van succes, het nabespreken van de gemaakte opdrachten en het beantwoorden van vragen.

  • de rol van sensorisch onderzoek bij kwaliteitscontrole, houdbaarheidstesten, procesveranderingen, productontwikkeling en consumentenonderzoek;
  • zintuigen en waarneming, psychologische en sociale aspecten, individuele verschillen per mens;
  • analytisch en hedonisch onderzoek;
  • productgericht en consumentgericht onderzoek:
  • voorbereiden en afnemen van vragenlijsten en testen ((semi-)monadisch, paarsgewijs, verschiltesten, beschrijvende testen, panelselectie-, -trainings- en –monitoringstesten);
  • rapporteren in tabellen en grafieken, gebruikmakend van eenvoudige beschrijvende statistiek;
  • testlocaties en -omstandigheden;
  • respondenten;
  • software voor sensorisch onderzoek:
  • ‘Good Sensory Practice’ (bewaarcondities en (voor)bereiding van producten, aanbiedingsdesigns, testmateriaal, codering, hygiëne)

DOCENT

Harry Vogel werkt als docent Food Commerce and Technology (Voedingsmiddelentechnologie) aan Hogeschool Inholland. Binnen de Vakgroep Sensorisch onderzoek is hij lid van de examencommissie Sensorisch onderzoeker A en B. Deze commissie, bestaande uit sensorische onderzoekers uit bedrijfsleven en onderwijs, verzorgt de examens onder auspiciën van MOA en NIMA.

STUDIEBELASTING

De voorbereiding bedraagt ongeveer 10 uur per studiedag en bestaat uit het bestuderen van het boek Proeven van Succes en het maken van oefenopgaven.

EXAMEN

De studie kan afgerond worden door het doen van een officieel MOA-NIMA Examen. Het examen vindt contraal-digitaal plaats in Amsterdam bij de MOA of bij het NIMA op 31 mei 2017. U dient daarvoor uw eigen laptop mee te nemen. Na het succesvol beëindigen van het examen ontvangt de cursus een officieel MOA-NIMA certificaat Sensorisch onderzoeker A.

KOSTEN

De kosten van deelname aan de cursus Voorbereiding Examen Sensorisch Onderzoeker A bedragen € 790.- per persoon. Inbegrepen zijn consumpties, lunches en een bundeling van de getoonde sheets. Daarnaast krijgt men een gratis lidmaatschap van de MOA aangeboden, om ook langs die weg betrokken te blijven bij de ontwikkelingen in het sensorisch vakgebied.

De kosten van een cursus incompany zijn vanaf € 3500.- voor 4 personen. Inclusief briefing, voorbespreking en reiskosten. De prijzen zijn excl. BTW.

CURSUSDATA

5, 19 april 2017, 10.00-16.30
3 mei 2017, 12.30-16.30 (terugkommiddag)

Nadere informatie en aanmelden bij: Nathalie van der Waart, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel.020-5810717.