May 30, 2017 Last Updated 9:23 AM, May 24, 2017

INHOUD Cursus Sensorisch onderzoek B

Onder auspiciën van de vakgroep Sensorisch onderzoek van de MOA wordt op 8, 15, 22, 29 maart en 12, 19 april 2017 een Nederlandstalige cursus Sensorisch onderzoek-B georganiseerd. De cursus wordt geleid door Wim Vaessen en Joep Brinkman en is bestemd voor mensen die minimaal enige ervaring hebben met het opzetten van sensorisch onderzoek, maar daarvan hun theoretische en praktische kennis willen vergroten.

De cursus bevindt zich op HBO-/WO-niveau en bereidt tevens voor op het MOA/NIMA-examen ‘Sensorisch onderzoeker B' (projectleider), dat onafhankelijk van deze cursus op 7 juni 2017 wordt afgenomen.

INHOUD

Onderwerpen
• De rol van sensorisch onderzoek in het bedrijf en in de marketing;
• Zintuigen, waarneming en waarnemingseigenaardigheden;
• Panels: type, werving, omvang, selectie en monitoring;
• Productaanbieding: temperatuur, bemonstering, volgorde, codering en logistiek;
• Testomstandigheden;
• Vragen stellen en antwoorden verwerven;
• Testopzetten en de keuze ertussen;
• Denk- en werkwijze van de gangbare verschiltests;
• Beschrijvende technieken;
• Thurstonian scaling;
• Voedselkeuzegedrag en consumentenonderzoek.

DOELGROEP

De cursus is bestemd voor mensen die minimaal enige ervaring hebben met het opzetten van sensorisch onderzoek, maar daarvoor meer theoretische en praktische kennis willen opdoen. De cursus bevindt zich op (post) HBO-/WO-niveau, hoewel gevorderde kennis van dataverwerking en statistiek niet verondersteld wordt. De cursus bereidt tevens voor op het NIMA-examen ‘Sensorisch onderzoeker B’ (projectleider), dat onafhankelijk van deze cursus op 7 juni 2017 wordt afgenomen. Het diploma ‘Sensorisch onderzoeker A’ is geen vereiste voor deelname. Het aantal cursisten is gelimiteerd tot 16 personen.

CURSUSDATA

  • 8 maart 12.00 – 21.00 uur
  • 15 maart 12.00 – 21.00 uur
  • 22 maart 12.00 – 21.00 uur
  • 29 maart 12.00 – 21.00 uur
  • 12 april 12.00 – 21.00 uur
  • 19 april 12.00 – 21.00 uur

THEORIE

Elke cursusdag wordt er tijd besteed aan theorie met betrekking tot het opzetten en uitvoeren van sensorisch onderzoek. De basis van dit onderdeel vormt het boek Proeven van succes (vijfde herz. druk), waarvan zowel vragen over de thuis bestudeerde stof als de gemaakte opgaven worden besproken.

Er wordt in de cursus zeer stevig ingezet op de onderliggende statistiek. Aan de orde komen de denkwijze en berekeningen rond significatietoetsen (binomiaal-, chi-kwadraat en t-toets), powerproblematiek, de basis van variantieanalyse en de principes van de multivariate data-analyse. Deze onderwerpen worden geïntegreerd met thema’s als panelomvang, productbeslissingen, testen op verschil of op gelijkheid en met vragen die je panelleden stelt.

PRAKTIJKOPDRACHT

Rode draad van het praktijkgedeelte van de cursus is een (eenvoudige) productprofilering. Daartoe worden met de cursusgroep attributen gegenereerd en een profileringstest uitgevoerd. Deze gegevens worden met multivariate analysetechnieken (MVA) verwerkt en gekoppeld aan voorkeursgegevens. Het resultaat bestaat uit biplots die worden besproken.

GASTSPREKERS EN EXCUSIE(S)

In de cursus zijn gastsprekers en excursie(s) rond uiteenlopende theoretische en praktische onderwerpen opgenomen. Het definitieve programma daarvan is nog niet vastgesteld, maar denk aan actueel wetenschappelijk onderzoek, de relatie tussen sensorische beleving en producteigenschappen, psychologische achtergronden van waarneming, sensorisch consumentenonderzoek en specialistische software.

Deze cursus is beoordeeld met een 8,5! Reacties van oud-cursisten:
"Nog nooit eerder zo'n leuke en leerzame cursus gevolgd!"
"Ik heb er veel aan gehad en een erg leuke tijd gehad. Bedankt!"
"Ik vond de cursus zeer leerzaam, informatief en gebruik het geleerde direct in de praktijk.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Locatie Ede
Datum 8, 15, 22, 29 maart en 12, 19 april 2016
Tijd 12.00-21.00 uur
Cursusleiders    Joep Brinkman en Wim Vaessen
Niveau HBO/WO

 

KOSTEN

MOA-leden €2695,- excl. BTW
Niet-leden €2995,- excl. BTW
Inclusief het boek Proeven van succes (vijfde herziene druk) en een uitgebreide lunch & diner op alle dagen (excl. BTW)

 

MEER INFORMATIE/AANMELDEN?

Interesse? De cursus gaat alleen door bij voldoende deelnemers, meld u vóór 10 februari aan via het aanmeldformulier.

Doet u of wellicht één van uw collega’s liever eerst de A-cursus? De cursus Sensorisch onderzoek-A start 5 april 2017.

Voor meer informatie over de cursus A en B kunt u bellen of mailen met de MOA
T: 020 – 5 810 710, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op www.moaweb.nl.