Nov 17, 2018 Last Updated 4:25 PM, Nov 15, 2018

(Vervuld) Belastingdienst - Senior adviseur business intelligence Employability Center

"BI bij de Belastingdienst is de vertaling van politieke doelen naar inzicht in en verantwoording van de realisatie van die doelen. Ik doe dat voor de instroomketen, die veel belangstelling heeft omdat de continuïteit van onze organisatie daarmee verbonden is. Een uitdagende context!" Joes van Dijk - specialistisch adviseur adviseur business intelligence bij het Employability Center van de Belastingdienst.

Het Employability Center van de Belastingdienst adviseert en ondersteunt medewerkers en management op het gebied van employability. De Belastingdienst zet in op meer in-, door- en uitstroom van medewerkers en zeker het eerste is een belangrijke opgave voor het Employability Center: de noodzakelijke instroom van medewerkers vanuit de strategische doelgroepen. Het gaat om grote aantallen medewerkers in een krappe arbeidsmarkt en de politiek volgt de Belastingdienst op de voet in deze opdracht. Management- en verantwoordingsinformatie zijn hierin van cruciaal belang.

In jouw rol van business intelligence specialist houd jij grip op onze stuurinformatie. En die wil je continu verbeteren! Je zorgt ervoor dat het management over de juiste informatie beschikt zodat op basis hiervan de juiste beslissingen kunnen worden genomen om de doelstellingen te behalen en klanten optimaal kunnen worden bediend.

Jij bent verantwoordelijk voor het opzetten, professionaliseren, uitbouwen en onderhouden van deze stuurinformatie op tactisch én operationeel niveau. Je bent een kei in analyseren en je hebt een goed gevoel voor wat er in de business gebeurt: het verzamelen van data en daaruit stuurinformatie genereren kent voor jou geen geheimen. En kwaliteit, tijdigheid en volledigheid zijn dan voor jou vanzelfsprekend. Je schakelt intensief met collega's en houdt de vinger aan de pols om de laatste ontwikkelingen (in de business) te kunnen volgen en in te schatten.

Als business intelligence specialist ben je het centrale aanspreekpunt voor de business, de medewerkers in de instroomketen en binnen het Employability Center. Je consolideert de informatie van de teams binnen SSO O&P en de instroomketen in glasheldere inzichten en consistente prognoses. Je bent in control over de maandelijkse, kwartaal en jaarlijkse cijfers. Je beheert, verfijnt en optimaliseert de modellen, rapportages, planningen en processen én je voert analyses uit op resultaten, klantbewegingen en beïnvloeders (arbeidsmarktcampagnes, reorganisaties, enzovoorts). Je komt met verrassende inzichten over onze database-ontwikkeling en vertaalt deze door naar concrete business cases. Je deelt je kennis en inzichten proactief met het management binnen het SSO O&P om samen tot de beste resultaten te komen.

Het Employability Center is sinds kort onderdeel van de Shared service organisatie Organisatie & Personeel en mede daardoor is nog lang niet alles in beton gegoten. Door continue te streven naar verbetering, ontdek jij nieuwe inzichten binnen jouw vakgebied dat steeds in beweging is. En dat geeft jou de ruimte om je rol zelfstandig te helpen vormgeven, en jezelf zowel persoonlijk als inhoudelijk te blijven ontwikkelen.

Zullen we zaken doen en word jij de nieuwe collega van Joes? Of wil je liever eerst eens praten over jouw misschien wel toekomstige werkzaamheden? Neem dan contact met ons op!

Functie-eisen

 • Je hebt een wo-diploma in een voor de functie relevante richting bijvoorbeeld HRM of bedrijfskunde.
 • Je hebt aantoonbare en recente kennis van en ervaring met complexe datasets en het ontwerpen, opzetten en gebruiken van VBA-codes en formules in MS Excel.
 • Je hebt kennis van en ervaring met statistieken en (statistische) modelling software (zoals bijvoorbeeld Crystal reports of Microsoft reportbuilder).
 • Je hebt bij voorkeur ervaring met een applicant tracking system (ATS) en/of een cliënt-volg-systeem voor werving en selectie-, loopbaan-, assessment- en testportalen op zowel technisch als inhoudelijk vakgebied.
 • Je bent in staat om de mogelijkheden van BI-instrumenten tot in detail te doorgronden en je hebt gedegen kennis van gegevensanalyse.
 • Je hebt bij voorkeur ruime ervaring met complexe planningstrajecten.
 • Het is een pre als je beschikt over affiniteit met in-, door- en uitstroom van personele mobiliteit in de brede zin van het woord.

Jouw competenties?

 • plannen en organiseren
 • voortgangscontrole
 • samenwerken
 • analyseren
 • organisatiesensitiviteit

Herken jij je jezelf hierin ook?

Je bent iemand die graag vooruit kijkt en het voortouw neemt. Een nieuwsgierig iemand met een pioniersgeest en de overtuigingskracht om anderen mee te nemen in ideeën. Je beweegt en presenteert je gemakkelijk op managementniveau. Je bent enthousiast en betrokken en je beschikt over een flinke dosis doorzettingsvermogen. Je bent een professional die hoofd- en bijzaken kan onderscheiden om tot het beste resultaat te komen. Iemand die denken en doen in één adem combineert. En iemand die samen met collegas werkt aan het continu verbeteren van kwaliteit. Je speelt dan ook een rol van betekenis in de voortdurende verbetering en professionalisering van de dienstverlening van het Employability Center. Je bent in alle opzichten onze ambassadeur!

Arbeids­voorwaarden

 • Salaris­niveau  schaal 12
 • Maand­salaris Min €3.667 – Max. €5.450 (bruto)
 • Dienst­verband Vaste aanstelling (eventueel met een proeftijd)
 • Minimaal aantal uren per week 32
 • Maximaal aantal uren per week 36

Overige arbeids­voorwaarden

Naast salaris en vakantiegeld kun je rekenen op een eindejaarsuitkering. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer ouderschapsverlof, studiefaciliteiten en een vergoeding woon-werkverkeer. Bij de Rijksoverheid heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van je arbeidsvoorwaardenpakket.

Wij verwachten van onze werknemers dat ze integer zijn. En we vragen aan nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als deze niet kan worden overlegd, volgt geen aanstelling.

Bijzonderheden

We ontvangen je brief en cv graag in een Word- of PDF-bestand. Als je een beroep doet op een voorrangspositie, stuur dan ook een kopie van die beschikking mee.

Onze selectieprocedure voor deze functie ziet er als volgt uit:

Allereerst wordt beoordeeld of een voorrangskandidaat binnen de Rijksoverheid in aanmerking komt voor deze functie.

Daarna kunnen we beoordelen of jouw cv en motivatiebrief voldoen aan de gestelde functie-eisen.

Op 31 oktober vinden de selectiegesprekken plaats.

De voorkeur gaat uit naar kandidaten die het meest aansluiten bij het opgestelde profiel. Dit heeft betrekking op zowel de genoemde opleiding(en) als werkervaringseisen. Vermeld deze daarom duidelijk in je cv.

Een (online) voorselectietest en/of een assessment kan deel uit maken van het sollicitatieproces (uitgezonderd interne horizontale kandidaten) evenals het maken van een casus, het opvragen van referenties en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, (zoekmachines) en sociale netwerken.

Jouw sollicitatie wordt alleen in behandeling genomen als je via deze link reageert en je cv en motivatiebrief zijn bijgesloten. Na sluitingsdatum is het niet meer mogelijk om je sollicitatie in behandeling te nemen. Houd er rekening mee dat het solliciteren technische problemen met zich mee kan brengen. Wacht hiermee dus niet tot het laatste moment.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.