MOA Kwaliteitsnorm Digital analytics

Digital analytics is een snel in belang toegenomen vorm van onderzoek waarbij registratie en analyse plaatsvindt van digitaal gedrag en digitale uitspraken van personen en bedrijven. Voorbeelden zijn het meten van het gedrag van websitebezoekers, het meten van gedrag door middel van cookies, het registreren en meten van uitlatingen en sentimenten bij bezoekers van social media, etc.

De MOA heeft, in nauwe samenwerking met marktpartijen, de MOA Kwaliteitsnorm voor digital analytics opgesteld.

 

Op het Marketing Insights & Big Data event dat op 5 & 6 februari 2014 plaatsvond in Media Plaza te Utrecht, werd de MOA kwaliteitsstandaard voor Digital Analytics officieel gelanceerd. Eind 2013 zijn de eerste 6 bureaus door het onafhankelijk toetsingsbureau KCC gecertificeerd op basis van deze norm. De MOA kwaliteitsstandaard is zowel nationaal als internationaal het eerste document waarin werk- en kwaliteitsprocedures voor Digital Analytics en Big Data zijn omschreven.

De gecertificeerde bureaus hebben hun Digital Analytics zaken dan ook zeer goed op orde!

De informatie wereld verandert in een snel tempo. Het traditionele marktonderzoek wordt steeds vaker aangevuld met informatie gebaseerd op het web. De MOA, de branche en beroepsvereniging voor Information Based Decision Making, zag daar in voldoende aanleiding om een kwaliteitsstandaard voor de digitale informatiewereld te ontwikkelen. Daarmee heeft de MOA een wereldwijd primeur! Nergens ter wereld bestaat een dergelijk kwaliteitsdocument. Reden voor een aantal internationale organisaties zoals Efamro en Esomar om van deze Nederlandse kwaliteitsstandaard een internationale ISO standaard te maken. Daartoe zijn de eerste  initiatieven reeds gezet. De in Nederland ontwikkelde kwaliteitsstandaard zal als uitgangspunt gaan dienen voor de internationale “ISO standard for Digital Analytics & Digital Analysis”.

QualityDAlogoDe volgende bureaus zijn door het Toetsingsbureau KCC eind 2013 gecertificeerd: Blauw, CMNTY, Ionmoon, Motivaction, Kantar TNS en Wakoopa. Alle bureaus die getoetst zijn op basis van de MOA kwaliteitsstandaard kan men herkennen aan het speciaal hiervoor ontwikkelde logo.

Om deze nieuwe informatie bronnen goed te kunnen beoordelen, te wegen en te interpreteren heeft de MOA een profgroep Digital Analytics opgezet. Vanuit de profgroep worden trainingen en bijeenkomsten georganiseerd voor kennisdeling en kennis ontwikkeling. Samen met vakgenoten worden de belangen van dit nieuwe vakgebied veilig gesteld. De MOA is daarom het meest voor de hand liggende platform voor een ieder die professioneel met Digital Analytics bezig is.

De norm is in het NL en EN te downloaden

Meer MOA


Kennispartners van Clou

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Kingsfordweg 151, 1043 GR, Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.