Sep 21, 2018 Last Updated 1:52 PM, Sep 20, 2018

We luisteren dagelijks gemiddeld 190 minuten naar audio en daarbinnen heeft live radioluisteren een aandeel van 76%. De muziekdiensten zoals Spotify of Deezer moeten genoegen nemen met een aandeel van 12%. Dat is een van de vele uitkomsten van het Audio Distributie Onderzoek (ADO) 2017 van de Stichting NLO (Nationaal Luister Onderzoek).

Dit onderzoek, uitgevoerd door GfK, brengt in kaart hoe lang we luisteren, met welk apparaat we luisteren, waar we naar luisteren en via welk distributiekanaal we luisteren. ADO is volgens een NLO een uniek onderzoek, dat naast radio luisteren ook de consumptie van andere audio in kaart brengt.

Dagelijks luistert 60% van de populatie (13+) naar radio. Radio is daarmee veruit het grootste medium in het audiolandschap. De muziekdiensten volgen op gepaste afstand met een gemiddeld dagbereik van 15% en eigen muziek eindigt op de derde plek met 8% bereik. Nieuw in de metingen van ADO is YouTube als luisterkanaal. Het gemiddeld dagbereik van YouTube in dit kader bedraagt 7% en bezet daarmee de vierde en laatste plek in de audio-ecologie. Zonder YouTube zou het luisteraandeel van lineaire radio 80% bedragen en is daarmee vergelijkbaar met de uitkomst van de vorige editie van ADO (2015). Toen werd een radio-aandeel van 82% gemeten.

De autoradio en de stereo-installatie zijn de twee populairste devices van radioluisteren. Alhoewel bezit en gebruik van beide apparaten iets zijn afgenomen ten opzichte van ADO 2015, worden deze afname ruimschoots gecompenseerd door de opkomt en gebruik van de smartphone als ‘radio-device’. Inmiddels wordt de smartphone door 26% gebruikt om naar de radio te luisteren. De laptop en de tablet kennen ook een hoge penetratie, maar zijn met 20% en 12% minder populair als radio-device.
Ruim een derde van de populatie luistert weleens naar de radio via een koptelefoon of oordopjes. De smartphone is hierbij het meest gebruikte device (58%), gevolgd door de laptop/netbook met 28%. Het gemiddeld ‘luisteraandeel’ van de koptelefoon en oordopjes bedraagt 8%, circa een kwartier per dag.

Over het Audio Distributie Onderzoek

Het doel van het Audio Distributie Onderzoek is het in kaart brengen van de gebruikte apparaten en distributiewijzen op basis van het luistervolume naar radiozenders en audio. Uitvoerend bureau is GfK. De steekproef bedraagt 5.339 respondenten van 13 jaar en ouder. De dataverzameling vond plaats via een vragenlijst en een elektronisch dagboek. De veldwerkperiode liep van 2 tot en met 21 mei 2017.

Bron: Persbericht Mediaonderzoek.nl, door Peter Wiegman, 28 september 2017