Dec 09, 2018 Last Updated 12:12 PM, Dec 6, 2018

Duik samen met Wim Vaessen en Joep Brinkman in de wereld van sensorisch onderzoek. De cursus bestaat uit theorie en praktijk over het opzetten en uitvoeren van sensorisch onderzoek. Laat je zintuigen prikkelen door inspirerende gastsprekers en verschillende excursies. Kortom, wil jij je ontwikkelen tot een sensorisch onderzoek professional? Schrijf je dan vóór 12 februari in.

Onder auspiciën van de vakgroep Sensorisch onderzoek van de MOA wordt een zesdaagse Nederlandstalige cursus Sensorisch onderzoek-B georganiseerd. De cursus wordt geleid door Wim Vaessen en Joep Brinkman.

Onderwerpen:

 • De rol van sensorisch onderzoek in het bedrijf en in de marketing;
 • Zintuigen, waarneming en waarnemingseigenaardig-heden;
 • Panels: type, werving, omvang, selectie en monitoring;
 • Productaanbieding: temperatuur, bemonstering, volgorde, codering en logistiek;
 • Testomstandigheden;Vragen stellen en antwoorden verwerven;
 • Testopzetten en de keuze ertussen;
 • Denk- en werkwijze van de gangbare verschiltests;
 • Beschrijvende technieken;
 • Thurstonian scaling;
 • Voedselkeuzegedrag en consumentenonderzoek.

Voor wie?

De cursus is bestemd voor mensen die minimaal enige ervaring hebben met het opzetten van sensorisch onderzoek, maar daarvoor meer theoretische en praktische kennis willen opdoen. De cursus bevindt zich op (post) HBO-/WO-niveau, hoewel gevorderde kennis van dataverwerking en statistiek niet verondersteld wordt. De cursus bereidt tevens voor op het NIMA-examen ‘Sensorisch onderzoeker B’ (projectleider), dat onafhankelijk van deze cursus op 6 juni 2018 wordt afgenomen. Het diploma ‘Sensorisch onderzoeker A’ is geen vereiste voor deelname. Het aantal cursisten is gelimiteerd tot 14 personen.

Cursusdagen:

 • 7 maart 2018
 • 14 maart 2018
 • 21 maart 2018
 • 28 maart 2018
 • 11 april 2018
 • 18 april 2018

Theorie

Elke cursusdag wordt er tijd besteed aan theorie met betrekking tot het opzetten en uitvoeren van sensorisch onderzoek. De basis van dit onderdeel vormt het boek Proeven van succes (vijfde herz. druk), waarvan zowel vragen over de thuis bestudeerde stof als de gemaakte opgaven worden besproken.
Er wordt in de cursus zeer stevig ingezet op de onderliggende statistiek. Aan de orde komen de denkwijze en berekeningen rond significatietoetsen (binomiaal-, chi-kwadraat en t-toets), powerproblematiek, de basis van variantieanalyse en de principes van de multivariate data-analyse. Deze onderwerpen worden geïntegreerd met thema’s als panelomvang, productbeslissingen, testen op verschil of op gelijkheid en met vragen die je panelleden stelt.

Praktijkopdracht

Rode draad van het praktijkgedeelte van de cursus is een (eenvoudige) productprofilering. Daartoe worden met de cursusgroep attributen gegenereerd en een profileringstest uitgevoerd. Deze gegevens worden met multivariate analysetechnieken (MVA) verwerkt en gekoppeld aan voorkeursgegevens. Het resultaat bestaat uit biplots die worden besproken.

Gastsprekers en excursie(s)

In de cursus zijn gastsprekers en excursie(s) rond uiteenlopende theoretische en praktische onderwerpen opgenomen. Het definitieve programma daarvan is nog niet vastgesteld, maar denk aan actueel wetenschappelijk

Meer informatie over de cursus

Joep Brinkman

Drs. Joep Brinkman is als onderzoeksdocent verbonden geweest aan de opleiding Food&Business van de Hanzehogeschool. In 'Het Smaakcentrum', gelieerd aan die opleiding, voerde hij sensorisch onderzoek voor externe opdrachtgevers. Naast zijn huidige deeltijdbaan als docent bij de opleiding 'Toegepaste Psychologie' werkt hij onder de naam 'Zin voor onderzoek' zelfstandig als onderzoeker, cursusleider, adviseur en schrijver van studieboeken. In zeer nauwe samenwerking met leden van de vakgroep Sensorisch onderzoek schreef hij 'Proeven van Succes', het enige Nederlandstalige boek op dit vakgebied.

Wim Vaessen (Essensor)

Dr. Wim Vaessen heeft jarenlange ervaring op het gebied van sensorisch- en consumentenonderzoek. Hij is opgeleid als onderzoekspsycholoog en heeft daarna geruime tijd gewerkt als hoofd van een sensorische afdeling van een internationaal bedrijf. Sinds 1994 is hij managing director van Essensor. In die functie heeft hij veel sensorische onderzoeksprojecten gedaan met behulp van panels en projecten op het terrein van consumentenonderzoek. Wim Vaessen is als gastdocent en examinator verbonden aan opleidingen aan verschillende hogescholen.

KOSTEN

MOA-leden* €2995,- excl. BTW
Niet-leden €3495,- excl. BTW
Inclusief het boek Proeven van succes (vijfde herziene druk) en een uitgebreide lunch & diner op alle dagen (excl. BTW)

Interesse?

Meld u dan vóór 14 februari 2018 via het aanmeldformulier. De curus gaat alleen door bij voldoende deelnemers. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de MOA via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op 020-5810710.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Locatie Ede 
Datum 7, 14, 21 en 28 maart en 11 en 18 april 2018
Tijd 12.00-21.00 uur
Cursusleiders    Joep Brinkman en Wim Vaessen
Niveau HBO/WO

Doet u of wellicht een van uw collega’s liever eerst de A-cursus? Voor meer informatie over de cursus A en B kunt u bellen of mailen met de MOA. T: 020 – 5 810 710, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op www.moaweb.nl.

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.