Dec 09, 2018 Last Updated 12:12 PM, Dec 6, 2018

Jaarlijkse update mediagedrag zakelijke beslissers

Stichting DMS, kenniscentrum zakelijke beslissers in Nederland, brengt dit jaar voor het eerst een jaarlijkse update van het mediagebruik van beslissend Nederland. Een crossmediaal onderzoek waarin het lees-, luister-, internet- en kijkgedrag van de decision maker in kaart wordt gebracht, uitgevoerd door DVJ Insights. 

Wat valt op?

  • Zakelijke mediamerken zeer populair onder grootzakelijke beslissers (60-70% meer bruto bereik dan in het MKB of de semi-overheid).
  • Print blijft in trek onder grootzakelijke beslissers, net als de digitale uitgiften van de printtitels.
  • Online wordt door zakelijk beslissend Nederland veel gebruik gemaakt van nieuwsmedia, aangevuld met verdiepende informatie via andere titels.
  • Radio 538 is radiozender met het grootste wekelijkse bereik onder zakelijke beslissers. Alleen in de branche dienstverlening heeft NPO Radio 1 nog een groter weekbereik. De afstand tot nr. 2-4 is best groot – meer dan 10%. Op deze posities vechten NPO Radio 1, Sky Radio en QMusic om de aandacht van de beslisser. 
  • Ieder station heeft zijn eigen zakelijke audience  - het is dus heel relevant om verder te kijken dan alleen naar de B2B doelgroep. Sky Radio is relatief populair in de branche Handel & Vervoer (Detailhandel, Horeca, Vervoer, telecommunicatie), maar stukken minder populair in de primaire en secundaire sector (Bouw, Landbouw, Industrie). In de primaire sector doen Veronica en E-Power het juist weer goed.  Radio 2 te laten zien dat ze het overal goed doen, behalve in Handel en Vervoer en daar is 100% NL juist weer relatief sterk. 
  • Alhoewel Facebook het grootste gemiddelde social bereik onder decision makers heeft, wordt het slechts marginaal voor zakelijke doeleinden gebruikt. LinkedIn is verreweg het meest gebruikte zakelijke social medium. YouTube is ook in deze doelgroep groter dan Twitter, Instagram en Google+, maar wordt eveneens amper zakelijk gebruikt. De grootste social media platformen met zakelijke context zijn dan ook LinkedIn en Twitter.

Crossmediaal Bereik afb1

Wat is nieuw dit jaar?

  • • Met toevoeging van ORN, E-power en Sky Radio is nu het complete luistergedrag van zakelijk beslissend Nederland in kaart gebracht.
  • • Naast totaalbereik en de mate waarin social media platformen zakelijk danwel privé worden gebruikt is in 2017 ook het gemiddelde weekbereik gemeten van alle social media platformen (inclusief Snapchat).

Crossmediaal Bereikafb2

Achtergrondinformatie

DMS, Kenniscentrum Zakelijke Beslissers, stelt zich ten doel de kennis over decision makers in Nederland te vergroten en te verspreiden. Een van de kernactiviteiten is de Decision Makers Survey, het bereiksonderzoek in Nederland dat het mediagedrag van zakelijke beslissers compleet in kaart brengt. 
Decision Makers Survey 2017 is uitgevoerd in twee meetgolven, in april/mei 2016 en april/mei 2017. In totaal zijn 2805 zakelijke beslissers in kleine, middelgrote en grote bedrijven ondervraagd alsmede in de sectoren zorg en onderwijs (semi-overheid). Het onderzoek is representatief voor zakelijke beslissers in bedrijven met 2 of meer medewerkers in Nederland: 509.290 algemene directeuren, financiële directeuren en eindverantwoordelijken voor inkoop, verkoop, marketing, personeelszaken en automatisering (peildatum mei 2017). 

Er zijn 18 merken opgenomen in de vragenlijst met 149 verschijningsvormen in eerste veldwerkgolf en 19 merken met 142 verschijningsvormen in de tweede veldwerkgolf: papieren dagbladen en tijdschriften, digitale versies, websites, apps, digitale nieuwsbrieven, social media kanalen, specials (op papier en als digitale versie), radiozenders, TV zender en evenementen.  De merkcentrale bereiksmeting maakt het mogelijk om de totale footprint van een merk te analyseren: is er overlap tussen de kanalen van een merk of gebruiken decision makers uitsluitend een enkel kanaal. Er is een uitgebreide lijst van achtergrondkenmerken van de decision makers beschikbaar waardoor het mogelijk is om specifieke doelgroepen aan te maken. De gehele resultaten van het onderzoek worden op 31 oktober beschikbaar gesteld aan de markt. 

Bron: Stichting DMS, november 2017