Dec 09, 2018 Last Updated 12:12 PM, Dec 6, 2018

1,3 miljoen Nederlanders kijken game streams

Tien procent van de Nederlanders kijkt naar game streams, videostreams van anderen terwijl die aan het gamen zijn. Vooral bij 18 tot 35 jarigen is dit populair en vaak bij mannen. Maar liefst een kwart (23%) van hen volgt de verrichtingen van andere gamers. Dit blijkt uit de Smart Media Monitor van Multiscope onder 6.700 Nederlanders. 

De meeste kijkers in Nederland zijn, hoewel vaak ook zelf gamer, geen streamers. Slechts drie procent van de lokale populatie zegt wel eens games te streamen. Vloggers als DusDavidGames, Enzoknol, GameMeneer en Kwebbelkop ontlenen er zelfs een belangrijk deel van hun populariteit aan. Laatstgenoemde heeft een Engelstalig kanaal en heeft een kleine acht miljoen abonnees.

League of Legends populairst

De streams van League of Legends, Hearthstone en FIFA zijn de grote favorieten. Game streams worden verreweg het meest bekeken via YouTube (91%). Ruim een derde (36%) kijkt via Twitch. Ongeveer 3% van de Nederlanders streamt zelf games. 

populairste game streams

Meerderheid Nederlanders speelt actief games

Gaming is populair in Nederland. Meer dan de helft (56%) speelt games op de console, pc, smartphone of tablet. Gemiddeld doen we dit een uur per dag. Mannen spelen relatief vaker op de console of desktop. Vrouwen kiezen vaker voor de smartphone of tablet. 

Behalve gameplay kijken op het scherm gaan spelers ook steeds wat vaker kijken bij live gamingevents. Bioscoopketen Pathé biedt regelmatig zijn stoelen en schermen aan voor fans om live eSports te kijken.

Bron: Persbericht Multiscope, 11 januari 2018