Nieuwe Europese plannen om impact van onderzoek en innovatie vergroten

Het innovation principle, Europese innovation deals, een startup visum en Open Access van onderzoeksresultaten dat zijn de belangrijkste plannen die de Europese ministers van onderzoek op 27 januari in Amsterdam hebben besproken, meldt de Rijksoverheid.

Alle ministers zijn het eens dat investeren in kennis, onderzoek en innovatie investeren in de Europese toekomst is. Innovatie kan zorgen voor economische groei, meer banen en antwoorden op maatschappelijke uitdagingen. Daarom moet investeren makkelijker gemaakt worden door betere regelgeving en moet Europa voor start ups aantrekkelijker worden.

Om de impact van onderzoek en innovatie te vergroten is brede verspreiding van resultaten van wetenschappelijk onderzoek een randvoorwaarde. Op dinsdagavond sprak Bill Gates de Europese ministers toe over het belang van Open Access. De Bill en Melinda Gatesfoundation investeert veel geld in onderzoek en wetenschap. Voorwaarde is dat de onderzoeksresultaten voor iedereen beschikbaar moeten komen. Staatssecretaris Dekker wil hetzelfde voor alle resultaten van wetenschappelijk onderzoek dat is gefinancierd met publieke middelen.

Op 27 januari boden ook de belangrijkste Europese onderzoeksuniversiteiten (LERU) de Europese ministers en Eurocommissaris Moedas bijna 10.000 handtekeningen aan. Zij roepen hen op om vaart te maken met Open Access. Op 4 en 5 april organiseert staatssecretaris Dekker daarom een grote Europese conferentie over Open Access.

Deze informele bijeenkomst in Amsterdam is de eerste bijeenkomst voor de onderzoeksministers onder Nederlands voorzitterschap van staatssecretaris Sander Dekker. Dekker hoopt in mei tijdens een formele bijeenkomst in Brussel samen met zijn collega's stevige conclusies aan te nemen over het belang van investeringen in onderzoek en innovatie, over betere regelgeving voor een beter vestigingsklimaat in Europa en over de toegankelijkheid van onderzoeksgegevens om zo Open Access een stap dichterbij te brengen.

Meer MOA


Kennispartners van Clou

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Kingsfordweg 151, 1043 GR, Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.