SP: Een universiteit is geen reclamebureau

De fractievoorzitter van de SP in de Provincie Groningen, Sandra Beckerman, heeft een opinieartikel geschreven op de landelijke SP-site over de private activiteiten van de Universiteit Wageningen. Een wetenschappelijk onderzoek zonder wetenschappelijke toetsing, noemt zij het.

Een onderzoek betaald door het bedrijfsleven op basis van gegevens van het bedrijfsleven. Er bleek heel veel niet te deugen aan het onderzoek naar statiegeld van de universiteit van Wageningen (WUR). Het kabinet moet ingrijpen om de onafhankelijkheid van het wetenschappelijk onderzoek veilig te stellen.
Het 'onderzoek' naar statiegeld maakt de enorme impact duidelijk van de commercialisering van het wetenschappelijk onderzoek, stelt Beckerman. Alternatieven werden niet onderzocht, de conclusies leken vooraf vast te staan en ambtenaren drukten een flinke stempel op het eindresultaat. Het sjoemelonderzoek leidde bijna tot afschaffing van het statiegeldsysteem.
Het sjoemelonderzoek naar statiegeld en andere voorbeelden van wc-eend-wetenschap geven aan dat de politiek nu moet ingrijpen. Er moet meer onafhankelijk toezicht komen, onderzoek in opdracht moet getoetst worden en wetenschappers moeten worden gewapend tegen druk van buitenaf. De directe band tussen opdrachtgevers en onderzoekers moet worden doorgesneden. Tegelijk moet de afhankelijkheid van onderzoek in opdracht worden verkleind. De overheid zou fors meer moeten investeren in langdurig fundamenteel en onafhankelijk onderzoek.

Meer MOA


Kennispartners van Clou

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Kingsfordweg 151, 1043 GR, Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.