EU-US Privacy Shield

Minister van der Steur (V&J) heeft zijn beoordeling van het EU-US Privacy Shield naar de Tweede Kamer gestuurd. Krachtens deze bepaling kan de Commissie constateren dat een derde land beschikt over een passend niveau van gegevensbescherming.

Passend is een niveau dat in essentie gelijkwaardig is aan dat van de EU. Het gegevensbeschermingsrecht heeft in de VS alleen een grondrechtelijke inbedding voor zover het de publieke sector betreft, terwijl het gegevensbeschermingsrecht in de private sector per deelgebied verschillend is opgebouwd.

Het ontwerpbesluit reflecteert de structuur van het gegevensbeschermingsrecht van de VS.

Al met al is de minister in zijn oordeel over het geheel van het Shield overwegend positief. Hij komt daartoe omdat men door aanmerkelijke inspanningen onder zeer hoge tijdsdruk de inhoud van de materiƫle normen heeft weten te verbeteren. Dat acht hij voor burgers en het bedrijfsleven van groot belang. De minister realiseert zich ook dat de toegang van de USA overheid tot onder het Shield doorgegeven gegevens in veel gevallen mogelijk blijkt en dat de balans tussen privacy en veiligheid in Nederland op sommige vormen van toegang anders zou uitvallen.

Meer MOA


Kennispartners van Clou

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Kingsfordweg 151, 1043 GR, Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.