Big Data in een vrije en veilige samenleving

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft minister Van der Steur (Veiligheid & Justitie) het rapport ‘Big Data in een vrije en veilige samenleving’ aangeboden.

De WRR concludeert dat het gebruik van Big Data in het veiligheidsdomein om nieuwe kaders vraagt. De WRR onderzocht de kansen en risico's van de inzet van (Big) Data-analyse door politie en justitie, de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, en op het gebied van de fraudebestrijding. Zij stellen onder meer een wettelijke verankering van de verantwoordelijkheid van de gegevensverwerkende partijen voor de juistheid van Big Data-processen voor. Minister Van der Steur (V&J) bereidt een kabinetsreactie voor, die wordt over enige tijd naar de Tweede Kamer gestuurd.

Privacy, netneutraliteit en cookies

Minister Van der Steur heeft schriftelijke vragen beantwoord van Tweede Kamerlid Oosenbrug (PvdA) over het misbruik van privégegevens door apps. De minister geeft aan dat de wetgever de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft ingesteld om bij uitsluiting van andere organen te oordelen of verantwoordelijken voor de verwerking van persoonsgegevens zich aan de in Nederland geldende wetgeving voor de bescherming van persoonsgegevens houden. De minister zegt van mening te zijn dat ook van de gebruiker verwacht mag worden dat hij zich realiseert dat het gebruik van sociale mediasites, apps, zoekmachines en andere diensten die op zichzelf genomen zonder hoge drempels en zonder geldelijke tegenprestatie worden aangeboden wel een tegenprestatie vragen in de vorm van het verzamelen en verder verwerken van persoonsgegevens. In zoverre is er ook een eigen verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Meer MOA


Kennispartners van Clou

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Kingsfordweg 151, 1043 GR, Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.