Privacy

Alert Online
De Autoriteit Consument en Markt heeft consumenten opgeroepen om hun online privacy beter te beschermen. Mensen blijken in de praktijk weinig te ondernemen om hun privacy op het web te waarborgen. Ook heeft de ACM populaire websites aangeschreven omdat zij niet voldoen aan de cookiewet. De nieuwe campagne van de ACM is “Alert Online”.

Debat Privacy
Eind september heeft Tweede Kamer  gedebatteerd over de privacy in Nederland. In de plenaire afronding zei minister Van der Steur (Veiligheid & Justitie) dat het verhandelen van persoonsgegevens in algemene zin is toegestaan 'Sterker nog, het is een industrie die niet van belang ontbloot is in onze economie. Maar dat moet altijd gebeuren op basis van de bestaande wet- en regelgeving. Daar wordt toezicht op gehouden door de Autoriteit Persoonsgegevens.'

Expertgroep Big Data en Privacy
Minister Kamp (Economische Zaken) heeft de Tweede Kamer het rapport expertgroep big data en privacy toegezonden. In de gesprekken die de expertgroep voerde bleek dat vooral onbekendheid met en onzekerheid over de toepassing en implicaties van wettelijke eisen bedrijven die data (willen) verwerken parten speelt. Het rapport komt hun daarin tegemoet en biedt een overzicht van de belangrijkste wettelijke eisen.

Het rapport beveelt aan om dialogen binnen een sector te organiseren waarin de problemen die bedrijven ervaren rond de ontwikkeling van nieuwe big-datatoepassingen kunnen worden geadresseerd. Daarbij zal in de regel sprake moeten zijn van privaat-publieke organisatie van de dialoog. Het kabinet ziet het nut en de noodzaak van deze dialogen en wil een stimulerende rol vervullen in de organisatie ervan.

De resultaten van het onderzoek zullen worden meegenomen in het wetsvoorstel ter implementatie van de AVG (Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) – die vanaf 25 mei 2018 van toepassing wordt).

Bel-me-niet-register
Minister Kamp (Economische Zaken) heeft op 10 oktober het besluit gepubliceerd om het bel-me-niet register van 2017 tot 2019 uit te laten voeren door de Stichting Infofilter. Deze stichting beheert nu ook al het wettelijke bel-me-niet-register.

Bron: GKSV, oktober 2016

Meer MOA


Kennispartners van Clou

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Kingsfordweg 151, 1043 GR, Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.