Europese voorstellen inzake strengere privacyregels

De strengere Europese privacyregels – die tot doel verdergaande harmonisatie van privacyregelgeving, bescherming van persoonsgegevens en bevordering van vrij verkeer van gegevens binnen de Europese Unie hebben – zijn op 17 januari jl. besproken in de Eerste Kamercommissie voor Immigratie en Asiel/Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) en Veiligheid en Justitie.

De commissie besluit de voorstellen in behandeling te nemen en op 7 februari a.s. inbreng te leveren voor een schriftelijk overleg hierover met de verantwoordelijke bewindspersonen, zijnde staatssecretaris Dijkhoff (V&J) en de ministers Plasterk (BZK) en Blok (W&R). Hierna zullen de privacyregels vermoedelijk plenair behandeld worden in de Eerste Kamer. De vraag is of dit nog haalbaar is voorafgaande aan de Tweede Kamerverkiezingen op 14 maart 2017, omdat de Eerste Kamer niet vergadert op 28 februari en 14 maart.  

Actal (het Adviescollege Toetsing Regeldruk) en het Verbond van Verzekeraars (VvV) hebben zich inmiddels uitgelaten over de Uitvoeringswet. Het Verbond van Verzekeraars zegt het pleidooi van VNO-NCW voor een toezichthouder op het gebied van privacy die dicht bij de dagelijkse praktijk staat te delen. Ook werkt het Verbond van Verzekeraars zelf aan een nieuwe privacy-gedragscode. Deze zal in 2017 tijdens de algemene ledenvergadering worden voorgelegd aan zijn leden. Actal waarschuwt in haar reactie voor een lastenluwe omzetting van de nieuwe Europese privacywetgeving.

Meer MOA


Kennispartners van Clou

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Kingsfordweg 151, 1043 GR, Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.