Prinsjesdag

Minister Dijsselbloem (Financiën) heeft op 19 september traditiegetrouw de Miljoenennota 2018, de Rijksbegroting 2018 en het Belastingplan 2018 aangeboden aan de Tweede Kamer.

GKSV maakte voor MOA een tailormade analyse, met daarin als belangrijkste onderwerpen:

  • De geraamde uitgaven voor het Onderzoek en Wetenschapsbeleid zijn 1,009 mld euro.
  • In 2018 wordt bezien welke aanpassing de Wet markt en overheid behoeft om effectief bij te dragen aan gelijke concurrentieverhoudingen tussen overheden en ondernemingen daar waar overheden marktactiviteiten verrichten.
  • Het ministerie van Economische Zaken zet in op publiek-private samenwerking rond de inzet van nieuwe technologie als big data. Op basis van het rapport Big Data en Privacy kijkt het ministerie hoe de bescherming van privacy bij gebruik van data kan worden versterkt.
  • De ICT-infrastructuur van SURF maakt het mogelijk om digitale data te benutten voor onderzoek en onderwijs. De ministeries van Economische Zaken en Onderwijs Cultuur en Wetenschap dragen ieder € 6 mln bij aan de vernieuwing van die infrastructuur voor 2017 tot en met 2019.

Consultatie Wet Markt en Overheid 

Het ministerie van Economische Zaken heeft het Wetsvoorstel wijziging markt en overheid concentratietoezicht en privaatrechtelijke handhaving ter consulatie geplaatst.

Het wetsvoorstel heeft effect op overheden die economische activiteiten uitvoeren en op ondernemers waarmee de overheid (potentieel) in concurrentie treedt. Met het wetsvoorstel wordt de algemeen belang uitzondering in de wet aangescherpt via motiveringseisen, meer inspraak voor ondernemers en een verplichte periodieke evaluatie van gemaakte uitzonderingen. Het wetsvoorstel bevat ook technische wijzigingen in het concentratietoezicht en een wijziging in het Burgerlijk Wetboek om de bepalingen over privaatrechtelijke handhaving van het mededingingsrecht op nationale overtredingen toe te passen.

Het verwachte effect van het wetsvoorstel is dat overheden ondernemers eerder en vaker in hun proces betrekken, waardoor algemeen belang besluiten van een betere onderbouwing worden voorzien. Daarmee zal mogelijk ook minder snel van de algemeen belang uitzondering gebruik worden gemaakt door overheden, wat voor ondernemers tot effect zal hebben dat ze minder ongelijke concurrentie van overheden zullen ervaren. Wat echter niet aangepast wordt is de uitzondering van publieke onderwijsinstellingen. Hierdoor is het nog steeds mogelijk voor publieke onderwijsinstellingen om producten en diensten onder de kostprijs aan te bieden.

De MOA zal een eigen positioning paper maken en dat in de komende consultatie fase aanbieden. Daarnaast zullen er gesprekken met kamerladen worden georganiseerd, wordt er met ambtenaren gesproken en zal er ook de Raad van State over het standpunt van de MOA geïnformeerd worden. Via de flash houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen.Tot 27 oktober 2017 kan door belanghebbenden worden gereageerd op het Wetsvoorstel.

Meer MOA


Kennispartners van Clou

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Kingsfordweg 151, 1043 GR, Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.