Politiek Den Haag november 2017

Formatie

Na een lange formatie is het kabinet Rutte III 26 oktober jl. geïnstalleerd en aan de slag gegaan. Er zijn 16 ministers en 8 staatsecretarissen benoemd. Voor de MOA zijn de volgende bewindspersonen van belang: minister Wiebes van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, minister Van Engelshoven van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Keijzer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Consultatie

De internetconsultatie voor het Wetsvoorstel 'Wijziging markt en overheid concentratietoezicht en privaatrechtelijke handhaving' is gesloten. Het Wetsvoorstel heeft effect op overheden die economische activiteiten uitvoeren en op ondernemers waarmee de overheid (potentieel) in concurrentie treedt. Voor de MOA is dit Wetsvoorstel van belang i.v.m. de uitzonderingspositie van publieke onderwijsinstellingen. Er zijn 24 openbare consultaties ingediend. Ook de MOA heeft een zienswijze ingediend, gericht op de uitzonderingspositie van publieke onderwijsinstellingen. De reacties worden door het ministerie in overweging genomen en mogelijk verwerkt in een aangepast voorstel. Daarna zal het wetsvoorstel met het advies van de Raad van State naar de Tweede Kamer gezonden worden. 

Persoonsgegevens en datalekken

Autoriteit Persoonsgegevens heeft besloten dat organisaties vanaf 6 november 2017 niet langer verplicht zijn om melding te maken van de verwerking van persoonsgegevens. Dit komt doordat vanaf 25 mei 2018 de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing is. Met de AVG vervalt de meldplicht. Tot 25 mei kunnen organisaties nog steeds een melding doen van een verwerking van persoonsgegevens, maar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zal per 6 november 2017 niet handhaven op naleving van deze meldplicht. Het Tweede Kamerlid Voortman (GL) heeft een debat aangevraagd over er het bericht ‘Datahandelaren schenden privacy van miljoenen Nederlanders'. Het gaat erom dat miljoenen Nederlanders die betalingsproblemen hebben gehad zonder dat ze het weten in systemen van commerciële databedrijven bekend zijn. Door dit niet aan de desbetreffende personen te melden wordt in strijd met de wet gehandeld. Voortman heeft voldoende steun voor en dertigledendebat gekregen en dit onderwerp zal dus in de Tweede Kamer behandeld worden, wanneer is nog niet bekend.

Meer MOA


Kennispartners van Clou

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Kingsfordweg 151, 1043 GR, Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.