Politiek Den Haag oktober 2018

Bel-me-niet register

Staatssecretaris Keijzer (EZK) heeft in een schriftelijke beantwoording van vragen van het Tweede Kamerlid Moorlag (PvdA) laten weten dat dat het hele systeem van telemarketing herzien gaat worden. Het uitgangspunt hierin zal zijn dat de consument niet meer gebeld mag worden, tenzij hier expliciet toestemming voor is gegeven. In haar Kamerbrief over de consumentenagenda geeft zij nadere toelichting over deze plannen.

Consumentenagenda

Staatssecretaris Keijzer (EZK) schrijft in te gaan zetten op een opt-in regime voor telemarketing. Met een opt-in regime wordt de bescherming tegen telefonische direct marketing gelijk getrokken met de bescherming tegen direct marketing via andere kanalen, zoals e-mail. Gezien de klachten van consumenten overweegt de staatssecretaris bovendien een termijn te stellen waarbinnen contact opgenomen mag worden met (voormalige) klanten. Bij de implementatie van de e-Privacy verordening zal zij hier een definitief besluit over nemen. Voor als nog heeft dit voorstel alleen betrekking op Telemarketing en niet op telefonisch marktonderzoek, dat zijn eigen Onderzoekfilter heeft, waarbij consumenten zich kunnen “opt-outen” voor onaangekondigd telefonisch marktonderzoek.

Open Data

Staatssecretaris Keijzer (EZK) heeft, mede namens minister Slob (OCW), de vragen van het schriftelijk overleg voor de Raad voor concurrentievermogen beantwoord. Volgens de staatssecretaris zijn onder Nederlands voorzitterschap Europees afspraken gemaakt ten aanzien van ‘open science’. Zo zou in 2020 100% van de publicaties open access moeten zijn. Publiek gefinancierd onderzoek moet publiek toegankelijk zijn, aldus de staatssecretaris. Zij zet zich in om de Nederlandse ambities ook in Europa gezamenlijk te realiseren.

Cyberveiligheid


Het Centraal Planbureau (CPB) heeft de Risicorapportage Cyberveiligheid gepubliceerd. Hieruit blijkt dat Nederlandse bedrijven en de overheid in vergelijking met andere landen goed beschermd zijn tegen cybercriminaliteit. Zo passen Nederlandse websites relatief vaak versleutelingsstandaarden toe en nemen Nederlandse Internet Service Providers maatregelen om de impact van DDoS-aanvallen te beperken. Bedrijven uit het mkb nemen minder vaak veiligheidsmaatregelen dan grote bedrijven, zoals encryptie bij het versturen en opslaan van data. Hierdoor lopen mkb-bedrijven en consumenten risico’s, die vermeden kunnen worden.

 

Meer MOA


Kennispartners van Clou

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Kingsfordweg 151, 1043 GR, Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.