Politiek Den Haag november 2018

Marktwerking en mededinging

Op 18 oktober jl. vond in de Tweede Kamer het Algemeen Overleg (AO) Marktwerking en mededinging plaats met de Tweede Kamercommissie EZK en staatssecretaris Keijzer (EZK). In dit AO is onder meer het Bel-me-niet register genoemd.

Tijdens het daaropvolgende plenaire debat op 8 november jl. zijn verschillende moties ingediend over onder andere het openbare register van de Kamer van Koophandel en het Bel-me-niet register. De motie over het niet verstrekken van gegevens voor telemarketingdoeleinden door de Kamer van Koophandel is tijdens het debat aangehouden.

Telecom

Staatssecretaris Keijzer (EZK) heeft op 17 oktober schriftelijke vragen van het Tweede Kamerlid Moorlag (PvdA) beantwoord over het Bel-me-niet register. De staatssecretaris schrijft dat consumenten, ook al zijn zij ingeschreven in het Bel-Me-Niet Register, gebeld mogen worden door bedrijven als zij dat bedrijf daar toestemming voor hebben gegeven of als zij klant zijn (geweest) bij dat bedrijf. Om verwarring bij consumenten op te lossen, heeft de minister in de consumentenagenda die op 8 oktober jl. aan de  Tweede Kamer is gezonden, aangekondigd om het hele systeem voor telemarketing opnieuw te bezien en maatregelen te treffen. Het uitgangspunt is dat consumenten niet meer gebeld mogen worden tenzij ze daarvoor toestemming hebben gegeven. Bij de procedurevergadering van de Tweede Kamercommissie EZK van 13 november jl. is besloten om de Consumentenagenda te agenderen voor het begin 2019 te voeren Algemeen Overleg Marktwerking en Mededinging.

Cyberveiligheid en privacy

Minister Dekker (Rb) heeft op 31 oktober jl. vragen beantwoord over het bericht dat Facebook telefoonnummers gebruikt voor advertentiedoeleinden. Hij zegt hierover dat de Autoriteit Persoonsgegevens de taak heeft om een oordeel te vellen over de rechtmatigheid van het handelen van Facebook. Dekker geeft aan dat Facebook alleen persoonsgegevens mag verwerken voor advertentiedoeleinden als de gebruiker daar helder en volledige over is geïnformeerd, en daar toestemming voor heeft gegeven.

Meer MOA


Kennispartners van Clou

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Kingsfordweg 151, 1043 GR, Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.