Feb 23, 2018 Last Updated 3:15 PM, Feb 22, 2018

29 mrt | MOA - Wat is de vraag? Leergang marktonderzoek

INLEIDING

Goed onderzoek beantwoordt de juiste onderzoeksvragen op een heldere manier. Om erachter te komen wat de juiste onderzoeksvragen zijn, moet helder zijn wat de opdrachtgever wil doen met de uiteindelijke onderzoeksuitkomsten. Dat betekent dat de interne en externe context duidelijk moet zijn. Deze workshop behandelt hoe je erachter komt wat de echte onderzoeksvragen zijn. Dan pas kun je bepalen op welke manier je deze het beste kunt beantwoorden. Ook dit onderwerp wordt behandeld.

INHOUD

 • De kloof tussen marketeer en marktonderzoeker
 • Het nut van een goede probleemanalyse
 • Hoe analyseer je een onderzoeksprobleem: interne en externe analyse
 • Via centrale probleemstelling naar onderzoeksvragen
 • Kies een effectieve en efficiënte aanpak.

DOEL

De juiste onderzoeksvragen helder krijgen en op basis daarvan een keuze maken voor de beste onderzoek aanpak.

DOELGROEP

Onderzoekers aan bureau- en opdrachtgeverskant die willen weten hoe ze marktonderzoek optimaal kunnen laten aansluiten bij het gebruiksdoel van de eindgebruiker.

LEERGANG MARKTONDERZOEK

De Leergang Marktonderzoek is een serie workshops voor de vragenlijstonderzoeker waarin alle facetten van de meest gebruikte onderzoekstools voorbijkomen. De serie bestaat uit zeven workshops:

 1. WAT IS DE VRAAG? - 29 MAART

  Goed marktonderzoek geeft een helder antwoord op de juiste vragen. In deze workshop leer je hoe je stap voor stap erachter komt wat nu de échte onderzoeksvragen van de klant zijn.

 2. VRAGENLIJSTEN MAKEN - 9 APRIL

  Het lijkt zo eenvoudig: een vragenlijst maken. Maar vragenlijsten maken is een vak. Zelfs ogenschijnlijk kleine verschillen kunnen een grote invloed hebben op de resultaten. In deze workshop kijken we naar alle do’s & don’ts van vragenlijstconstructie.

 3. SPSS BASICS - 19 APRIL

  Binnen het marktonderzoek is SPSS al lang de standaard tool voor het prepareren en analyseren van data. Na deze workshop kun je geheel zelfstandig data inlezen en koppelen, nieuwe variabelen aanmaken en je uitdraaien maken vanuit ruwe data.

 4. SPSS ADVANCED DATAMANAGEMENT - 25 APRIL

  Voor degene die sneller en slimmer willen werken met SPSS. We gaan aan de slag met tekstmanipulaties, loopconstructies en SPSS macro’s. Weinig theorie, vooral heel veel doen en uitproberen. Optioneel is een extra verdiepingsdag SPSS Advanced Datamanagement mogelijk op 9 mei. 

 5. PRAKTISCHE METHODOLOGIE & HET ANALYSEPALET - 17 MEI

  Het uitgangspunt van deze workshop is dat de weerbarstige praktijk vaak niet lijkt op de ideale situaties uit de studieboeken. In deze workshop voelen we die praktijk eens stevig aan de tand en komt het repertoire van de vragenlijstonderzoeker uitgebreid aan de orde.

 6. SPSS: SURVEY ANALYSEPALET - 29 MEI

  Het logische vervolg op de vorige training. Voor degene die zelf aan de slag willen. In deze workshop gaan we een groot deel van de analysemogelijkheden doorwerken in SPSS. Hoe doe je het, waar kijk je naar, waar moet je op letten? Na deze workshop weert je niet alleen maar kun je het ook.

 7. DATAVISUALISATIE & STORYTELLING - 12 JUNI

  Hoe kom je verder dan alleen een beschrijving van de onderzoeksresultaten? Hoe zorg je voor een heldere structuur? Hoe kun je je rapport visueel aantrekkelijk maken? Hoe kun je besluitvorming faciliteren met jouw rapport? Een doe-workshop waarin we met deze essentiële vragen aan de slag gaan.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

Workshopleider Delta MarktonderzoekkopieDurk Bosma
Niveau Deze workshop is voor deelnemers die met het onderwerp: ‘Weinig ervaring hebben (A niveau)’ en ‘Enige ervaring hebben (B niveau)’
Hoe is de MOAcademy opgebouwd? 35% theorie en 65% praktijk
Beoordeling 8,1
Max. aantal deelnemers 15
Tijd 09.30 - 16.30 uur
  Deelnemers ontvangen de 2e ed. van het boek 'Wat is de vraag?' van Durk Bosma en Erik de Kort.

Voor deze workshop geldt geen doorgangsgarantie in tegenstelling tot de andere onderdelen uit de leergang. 

 • Locatie

  MOA
  Regus gebouw, Teleport Towers       
  Kingsfordweg 151
  1043 GR Amsterdam
  Tel. 020 – 5 810 710

   

   

  Grotere kaart weergeven

  We adviseren u gebruik te maken van het openbaar vervoer.
  Komt u met het openbaar vervoer of met de auto? Wilt u meer weten over parkeren? Klik

 • Tijd

  Aanvang van de MOAcademy is 10.00 uur. De workshop duurt tot 16.30 uur.
 • Kosten

  MOA-leden* € 370,-- excl. BTW
  Logeion, VBO- en VSO-leden € 370,-- excl. BTW
  Niet-leden € 570,-- excl. BTW
  Lesmateriaal, lunch, koffie en thee zijn inbegrepen
  * Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, dus niet alleen een bedrijfslidmaatschap.

  Indien u zich voor twee of meer workshops uit de serie inschrijft, ontvangt u onderstaande korting op de totaalprijs. Bij twee workshops ontvangt u 5% korting. Bij drie workshops ontvangt u 10% korting, Bij vier workshops ontvangt u 15% korting, Bij vijf workshops ontvangt u 20% korting, Bij zes workshops ontvangt u 25% korting, Bij zeven of acht workshops ontvangt u 30% korting.

  Voorwaarde: U ontvangt voor alle workshops 1 verzamelfactuur. Deze dient vooraf betaald te worden. Voor deze workshops gelden de annuleringsvoorwaarden van de MOA.

  Let op! Deze MOAcademy maakt onderdeel uit van de Leergang Marktonderzoek. Op deze MOAcademy is een kwantumkorting van toepassing. Deze korting is alleen geldig als men zich inschrijft voor meerdere workshops uit de leergang via het registratieformulier ‘inschrijven voor meerdere workshops'. Het is niet mogelijk om kwantumkorting te ontvangen op losse inschrijvingen uit de leergang. Verder zijn de algemene voorwaarden van de MOAcademy van toepassing op deze workshops.
 • Voorwaarden

  Let op! Deze MOAcademy maakt onderdeel uit van de Leergang. Op deze MOAcademy is een kwantumkorting van toepassing. Deze korting is alleen geldig als men zich inschrijft voor meerdere workshops uit de leergang via het registratieformulier 'inschrijven voor meerdere workshops'. Het is niet mogelijk om stapelkorting te ontvangen op losse inschrijvingen uit de leergang. Verder zijn de algemene voorwaarden van de MOAcademy van toepassing op deze workshops.

  Doorgangsgarantie

  Aangezien het hier gaat om een leergang, geven wij een doorgangsgarantie op de workshops.

  Annuleringsvoorwaarden

  Tot 14 dagen voor aanvang van de workshop/cursus kun je uitsluitend schriftelijk of per email (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) annuleren. Wij brengen dan alleen € 45,- (excl. BTW) in rekening. Bij annulering binnen 14 dagen ben je het volledige bedrag verschuldigd. Indien je verhinderd bent is het uiteraard wel mogelijk een collega als vervanger op te geven. De korting voor persoonlijke MOA-leden blijft alleen geldig indien de vervanger ook persoonlijk MOA-lid is. Indien je een persoonlijk lidmaatschap overneemt van een collega, ontvang je alleen de korting voor persoonlijke MOA-leden als de overname voor aanvang van de workshop heeft plaatsgevonden. Het is dus niet mogelijk om met terugwerkende kracht korting te ontvangen.

  Softwaregebruik bij MOAcademy workshops

  Indien het gebruik van een computer en specifieke software noodzakelijk is dan zal de MOA dit vooraf bij de cursusinformatie aangeven. De cursist en het bedrijf waar de cursist werkzaam is, zijn ervoor verantwoordelijk dat een licentie ook offline buiten het eigen netwerk werkzaam is. Indien licenties op concurrent users gebaseerd zijn, kan dit een probleem opleveren. Neem dan contact op met je eigen ICT-afdeling om dit probleem te verhelpen. Dit probleem speelt wat vaker bij grote bedrijven. Indien er binnen jouw organisatie geen ICT-afdeling aanwezig is kan je er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat het gebruik van de software buiten het eigen netwerk geen probleem zal opleveren. Een oplossing om dit probleem te omzeilen is om een privé-laptop mee te nemen met een proefversie van de software, dan weet je zeker dat het programma zal gaan werken voor de duur van de proeftijd.

 • Certificaat

  Iedere deelnemer aan een MOAcademy ontvangt een certificaat van deelname.

 

Wilt u alleen inschrijven voor deze workshop klik hier:                                   

Button enkele

Wilt u voor meerdere workshops inschrijven klik hier:

Button meerdere

deelnemerslijst