Aug 18, 2018 Last Updated 3:00 PM, Aug 17, 2018

AVG: Wat zijn de voorwaarden om persoonsgegevens over te brengen naar een ander land buiten de EU?

Statistisch Onderzoek en Data-Analytics onderzoek neemt binnen de AVG een speciale plaats in. In de ClouToday willen we daar de komende tijd wekelijks aandacht aan besteden door een veel gestelde vraag te behandelen.

Bedrijfsleden van de MOA hebben toegang tot alle 60 essentiële vragen voor statistisch- en data-analytics onderzoek. Meer weten? Neem contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vraag: Wat zijn de voorwaarden om persoonsgegevens over te brengen naar een ander land buiten de EU?

Antwoord: Er is een aantal mogelijkheden om persoonsgegevens over te brengen naar landen buiten de Europese Unie, onder de Wet bescherming persoonsgegevens. Hoofdregel is dat persoonsgegevens alleen mogen worden overgebracht naar een land waar een gelijk beschermingsniveau is als binnen de Europese Unie/ EER (Europese Economische Ruimte: alle landen van de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland). Het is ook toegestaan om gegevens over te brengen naar landen die door de Europese Unie veilig zijn verklaard.

Dit zijn:

  • Andorra
  • Argentinië
  • Canada (Let op: dit geldt alleen voor delen van Canada die vallen onder de Canadian Personal Information Protection and Electronic Documents Act. Onder meer Québec valt hier niet onder.)
  • Faeröer Eilanden
  • Guernsey Isle of Man
  • Israël
  • Jersey
  • Uruguay
  • Verenigde Staten (Let op: dit geldt alléén voor doorgifte van gegevens op grond van het door de EC vastgestelde EU-VS privacyshield. Of als het gaat om Passenger Name Records (informatie van vliegtuigpassagiers doorgegeven aan de United States Bureau of Customs and Border Protection).
  • Zwitserland.

Voor deze landen (met enkele beperkingen) geldt alleen een verwerkersovereenkomst.

De tweede mogelijkheid is het modelcontract van de EU. Hiervan zijn er drie opgesteld door de Europese Unie: http://ec.europa.eu/justice/data-protection/international-transfers/ transfer/ - index_en.htm Er zijn twee versies voor verantwoordelijke (binnen EU) naar verantwoordelijke en er is een versie voor verantwoordelijke (binnen EU) naar verwerker. Als je als onderzoekbureau een sub-verwerker in gaat schakelen dan heb je twee documenten nodig: Verwerkersovereenkomst met daarin de vaststelling dat de verantwoordelijke toestemming geeft om een (sub-)verwerker in te schakelen in een onveilig land en dat de verwerker (onderzoekbureau) de sub-verwerkers dient te binden aan hetgeen tussen de verantwoordelijke en de verwerker (onderzoekbureau) overeen is gekomen in de verwerkersovereenkomst. Een dergelijke bepaling is voldoende om te lezen dat de verantwoordelijke wordt vertegenwoordigd door de verwerker in het modelcontract. De verwerker, handelend namens de verantwoordelijke sluit met de sub-verwerker de modelovereenkomst versie verantwoordelijke naar verwerker af. (versie 2010/87/EU. Verwerkersovereenkomst en modelcontract van de EU nodig.

MOA-leden* kunnen de publicatie gratis opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

* Onder MOA-leden verstaan we een persoonlijk lidmaatschap, of een bedrijfslidmaatschap