Vragen telefonisch onderzoek?

Hier vindt u antwoorden op vragen als 'Hoe komt men aan mijn telefoonnummer of adres?', 'Wat gebeurt er met mijn gegevens?', en 'Wat wordt verstaan onder ondubbelzinnige toestemming?'.

Hoe komt men aan mijn telefoonnummer of adres? 

Dat is over het algemeen door het toeval bepaald. Bij telefonisch onderzoek maakt de computer door 10 cijfers te combineren een willekeurig telefoonnummer. Er zijn dan ook geen gegevens van de eigenaar van het nummer bekend. Daardoor kan het echter wel gebeuren dat geheel bij toeval een geheim nummer wordt gebeld.

Het is ook mogelijk dat u weliswaar door een marktonderzoekbureau, maar namens een organisatie (bijvoorbeeld de uitgever van uw krant) wordt benaderd. In dit soort gevallen wordt namens de opdrachtgever en alleen voor dit doel, gebruik gemaakt van het abonnementenbestand. Maar ook dan is de keuze geheel willekeurig en worden de resultaten anoniem verwerkt en gerapporteerd aan de opdrachtgever.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

De antwoorden die door marktonderzoek zijn verkregen worden vertrouwelijk behandeld en anoniem verwerkt. Uw mening wordt met de antwoorden van de andere ondervraagden opgesteld en tot statistische tabellen verwerkt. Als men u wilt benaderen voor een vervolgonderzoek, zal men hiervoor vooraf uw toestemming vragen.

Waarom vraagt men naar mijn inkomen en leeftijd?

Marktonderzoek is niet geïnteresseerd in individuele gegevens maar heeft de informatie van personen nodig om tot een totaalbeeld te komen van een mening die representatief is voor bepaalde groepen in de samenleving zoals jongeren, ouderen, modale inkomens etc. Om te bepalen in welke categorie uw mening geplaatst moet worden, worden ook persoonlijke gegevens gevraagd, zoals leeftijd e.d.

Waarom wordt mijn adres gevraagd?

Het adres wordt gevraagd voor controle achteraf. Een willekeurig aantal mensen wordt na afloop benaderd met de vraag of het gesprek inderdaad heeft plaatsgevonden en of de interviewer volgens de instructie het vraaggesprek gevoerd heeft. Alle verstrekte gegevens worden na verwerking ontdaan van elke identificatiemogelijkheid.

Wat wordt verstaan onder ondubbelzinnige toestemming?

Ondubbelzinnige toestemming betekent dat er geen twijfel over mag bestaan dat de betrokkene zijn toestemming heeft gegeven en voor welke specifieke verwerkingen. De toestemming hoeft niet schriftelijk te worden gegeven; ook een handeling van de betrokkene kan gericht zijn op het geven van toestemming. Bij een dergelijke stilzwijgende of impliciete toestemming mag er echter geen twijfel bestaan over de reikwijdte daarvan. Bij twijfel moet de verantwoordelijke nagaan of hij er terecht vanuit gaat dat de betrokkene met de verwerking heeft ingestemd. Toestemming kan altijd worden ingetrokken. Een dergelijke intrekking heeft geen terugwerkende kracht.
(Rapport: Herkomst van de klant, Registratiekamer, september 2000)

Wat is het overledenen bestand?

Het overledenen bestand wordt beheerd door Postfilter.nl.

Klik HIER voor vragen met betrekking tot het onderzoekfilter.

Meer MOA


Kennispartners van Clou

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Kingsfordweg 151, 1043 GR, Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.