Wat zijn arbeidsvoorwaarden?

Arbeidsvoorwaarden zijn het geheel van door de werkgever en werknemer overeengekomen voorwaarden. In het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, al is het onderscheid niet altijd even duidelijk en zijn de meningen daarover niet eensluidend.

Lees verder

Feestdagen en parttimers

De feestperiode van 2019 komt er weer aan. Vooral in relatie tot parttimewerk zijn er veel vragen rondom dit onderwerp gesteld.

Lees verder

Mag mijn werkgever mijn standplaats wijzigen?

Soms wil een werkgever de standplaats van een werknemer eenzijdig wijzigen of de werknemer gedwongen overplaatsen naar een andere vestiging. Kan dit zomaar en moet de werknemer hieraan meewerken? In principe is het de werkgever niet toegestaan om zomaar de standplaats te wijzigen. Maar op deze regel bestaat een uitzondering. Vaak is in de arbeidsovereenkomst opgenomen dat de werkgever gerechtigd is de standplaats te wijzigen.

Lees verder

Moet een medewerker bereikbaar zijn buiten de afgesproken werktijd?

’s Avonds laat je mail nog checken, bellen over een zaak met een collega of een afspraak plannen in de werkagenda, soms gaat de werkdag thuis gewoon door, maar zo hoeft het niet te zijn. In principe staat het de werknemer vrij om niet te reageren na de afgesproken werktijd.

Lees verder

Recht op transitievergoeding bij gedeeltelijk opzeggen van arbeidsovereenkomst

Heeft de werknemer wiens arbeidsovereenkomst gedeeltelijk wordt opgezegd recht op een transitievergoeding?

De werknemer heeft een wettelijk recht op een transitievergoeding bij het einde van de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever. Deze verplichting voor de werkgever is neergelegd in artikel 7:673 lid 1 BW. Doel van de transitievergoeding is enerzijds ter compensatie van het ontslag en anderzijds om de werknemer in staat te stellen de transitie naar een andere baan te vergemakkelijken. Hierbij kan gedacht worden aan scholing of passende begeleiding naar ander werk, maar de werknemer is niet verplicht de vergoeding hier ook daadwerkelijk aan te besteden.

Lees verder

Meer MOA


Kennispartners van Clou

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Kingsfordweg 151, 1043 GR, Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.