Cursusvoorbereiding examen Sensorisch onderzoeker A

INLEIDING

Sinds 2002 worden jaarlijks de landelijk erkende NIMA-MOA examens Sensorisch onderzoeker A (en B) afgenomen onder auspiciën van de profgroep Sensorisch onderzoek van de MOA. Examenkandidaten bereiden zich zelfstandig voor op deze examens. Maar zonder steun van een docent of medecursist en zonder tests om te zien of je bij het studeren op de goede weg bent, is dat een pittige klus. Deze cursus is een steun in rug voor examenkandidaten bij hun voorbereiding op het examen Sensorisch onderzoeker A dat, onafhankelijk van de cursus, op 9 juni 2020 wordt afgenomen.

DOELGROEP

De cursus omvat de basiskennis voor een sensorisch onderzoeker op mbo-/hbo-niveau. Hij is bestemd voor mensen die werkzaam zijn op het gebied van sensorisch onderzoek, daarvoor (meer) theoretische kennis willen opdoen en dat bekroond willen zien met het erkende NIMA-MOA diploma Sensorisch onderzoeker A.

ORGANISATIE

De cursus wordt georganiseerd door de profgroep Sensorisch onderzoek van de MOA. Aansluitend zal er een terugkommiddag worden georganiseerd om de besproken stof nogmaals ter herhalen. De cursus start bij een minimale aanmelding van 6 personen. 

Indien gewenst kan de cursus ook worden aangeboden in het bedrijf waar de cursisten werkzaam zijn. 

De basis vormt het boek Proeven van succes, vijfde herziene druk, van Joep Brinkman waarvan zowel de leerstof als de opgaven worden besproken. De cursus bestaat uit het behandelen van een alle relevante hoofdstukken van het studieboek Proeven van succes, het nabespreken van de gemaakte opdrachten en het beantwoorden van vragen.

  • de rol van sensorisch onderzoek bij kwaliteitscontrole, houdbaarheidstesten, procesveranderingen, productontwikkeling en consumentenonderzoek;
  • zintuigen en waarneming, psychologische en sociale aspecten, individuele verschillen per mens;
  • analytisch en hedonisch onderzoek;
  • productgericht en consumentgericht onderzoek:
  • voorbereiden en afnemen van vragenlijsten en testen ((semi-)monadisch, paarsgewijs, verschiltesten, beschrijvende testen, panelselectie-, -trainings- en –monitoringstesten);
  • rapporteren in tabellen en grafieken, gebruikmakend van eenvoudige beschrijvende statistiek;
  • testlocaties en -omstandigheden;
  • respondenten;
  • software voor sensorisch onderzoek:
  • ‘Good Sensory Practice’ (bewaarcondities en (voor)bereiding van producten, aanbiedingsdesigns, testmateriaal, codering, hygiëne)

LEERDOELEN

  1. Je kunt bij een onderzoeksvraag het beste toepassingsgebied (kwaliteitsonderzoek, houdbaarheidstesten, productontwikkeling, procesbeheersing en consumentenonderzoek) van sensorisch onderzoek selecteren. (WETEN)
  2. Je kunt de zintuigen en zintuiglijke waarneming van de mens als meetinstrument benoemen. (WETEN)
  3. Je kunt het verschil tussen analytisch en hedonisch onderzoek uit elkaar houden. (WETEN)
  4. Je kunt de juiste sensorische verschil- en beschrijvende test aanduiden. (INZIEN)
  5. Je kunt de juiste panelselectie-, -trainings- en –monitoringstesten selecteren. (WETEN)
  6. Je kunt de voor – en nadelen van Flavor Profiling, Texture Profiling, QDA-testen en Free choice profiling opsommen. (WETEN)
  7. Je kunt een beargumenteren welke eisen er gesteld dienen te worden aan het type respondent per onderzoeksvraag. (ANALYSEREN)
  8. Je kunt de regels van ‘Good Sensory Practice’ hanteren en toepassen. (TOEPASSEN)
  9. Je kunt de verschillen en overeenkomsten van een centrale locatietest en in home-use test opsommen. (WETEN)
  10. Je kunt de juiste schaal benoemen en weet hoe je voor een beschrijvende test de juiste attributen selecteert. (INZIEN)

DOCENT

Harry Vogel werkt als docent Food Commerce and Technology (Voedingsmiddelentechnologie) aan Hogeschool Inholland. Binnen de Profgroep Sensorisch onderzoek is hij lid van de examencommissie Sensorisch onderzoeker A en B. Deze commissie, bestaande uit sensorische onderzoekers uit bedrijfsleven en onderwijs, verzorgt de examens onder auspiciën van MOA en NIMA.

STUDIEBELASTING

De voorbereiding bedraagt ongeveer 10 uur per studiedag en bestaat uit het bestuderen van het boek Proeven van Succes en het maken van oefenopgaven.

KOSTEN

De kosten van deelname aan de cursus Voorbereiding Examen Sensorisch onderzoeker A bedragen € 790.- per persoon. Inbegrepen zijn consumpties, lunches en een bundeling van de getoonde sheets. 

INCOMPANY TRAINING

Deze cursus kan ook incompany worden gegeven. Incompany trainingen zijn maatwerk. De opleider zal in overleg met de betrokken organisatie een inventarisatie maken van de kennisbehoefte van de organisatie. Op grond daarvan zal een cursusprogramma worden opgesteld, dat naadloos aansluit bij de wensen van de opdrachtgever. De incompany training zal in nauw overleg met de organisatie gepland worden. 

De kosten van de training worden bepaald aan de hand van de tijdsinvestering die er voor de trainingsleider mee gemoeid is. Voor meer informatie over de kosten van een incompany training kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. T. 0205810711.

EXAMEN

De studie kan afgerond worden door het doen van een officieel MOA-NIMA Examen. Het examen vindt digitaal plaats in Amsterdam bij de MOA op 9 juni 2020. U dient daarvoor uw eigen laptop mee te nemen. Na het succesvol beëindigen van het examen ontvangt de cursus een officieel MOA-NIMA diploma Sensorisch onderzoeker A. (Via de website van de MOA dient u zich apart aan te melden voor het examen.) 

CURSUSDATA

Cursusdag 1:  8 april 2020, 10.00-16.30 uur
Cursusdag 2:  22 april 2020, 10.00-16.30 uur
Terugkommiddag: 27 mei 2020, 12.30-16.30 uur

Nadere informatie bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. tel. 020-5810717. 

Meer MOA


Kennispartners van Clou

MOA is een

CRKBO Instelling CMYK

Contact

MOA, Expertise Center voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics

Kingsfordweg 151, 1043 GR, Amsterdam
+31 20 5810710
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.